"Целият свят подкрепя Пакистан", посочи той при пристигането си, допълни БТА.

Бан се ангажира да мобилизира цялата необходима помощ в подкрепа на близо 20-те милиона пострадали от бедствието. "Аз съм тук, за да призова световната общност да ускори изпращането на помощи за пакистанския народ. Ние се опитваме да мобилизираме цялата необходима помощ и помнете, че целият свят е на страната на пакистанския народ в този момент на изпитание", изтъкна генералният секретар на ООН. „Със собствените си очи съм видял последствията от много природни бедствия и катастрофи. Но видяното днес, прелитайки над наводнените райони на Пакистан, ме порази много. Такова нещо дори аз не съм виждал”, каза той.
Бан Ки-мун обяви, че заради забавянето на помощите за Пакистан ООН ще предостави спешна помощ от 10 млн. долара, с което общият размер на отпуснатите средства достига 27 млн. долара.

Генералният секретар на световната организация пристигна в Пакистан в момент, когато международната общност се опасява от епидемии сред милионите пострадали от наводненията и след появата на случай на холера в страната.

В Исламабад Бан бе посрещнат от министъра на външните работи Махдум Шах Мехмуд Куреши. По-късно той се срещна поотделно с президента Асиф Али Зардари и премиера Юсюф Раза Гилани, с които обсъди обстановката в Пакистан в резултат на наводненията, причинените щети и помощта, от която се нуждае страната.

По официални данни жертвите от наводненията досега са над 1400. ООН призова да бъдат събрани 460 милиона долара помощ за бежанците и останалите без подслон заради наводненията в Пакистан. Според организацията 16 милиона души се нуждаят от спешна помощ.